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The Japanese Institute of Certified Public Accountants hereby present out comments on 
IFRIC DRAFT INTERPRETATION D24, “Customer Contributions.”  
 

 
1. Examples of transactions to which the Interpretation would be applicable and 

explanations of terms 
We believe that the transactions that are subject to the Interpretation should be explained 
in the section “Background” (Paragraph 1) or “Scope” (Paragraph 4) by reference to 
illustrative examples in a more practical manner. We also think that the terms “access” and 
“access provider” may not be generally known to the public in some regions and thus 
some examples and explanations should be added in the section of “Definition” 
(Paragraphs 5 and 6). 

 
2. Qualifications for recognition and measurement of obligation 

In Paragraph 11, it states that an entity which receives an asset that meets the definition of 
a customer contribution has an obligation to provide access to a supply of goods or 
services, and that the obligation shall be measured on initial recognition at the fair value 
of the contribution received. However, in consideration of the fact that there is a case 
where an entity already has an obligation to provide access irrespective of receipt of an 
asset, the Interpretation should set out the case where an obligation for an asset received is 
not recognized and recorded as revenue. 
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3. Deletion of provisions concerning financial lease in Paragraph 14 

In Paragraph 14, it states that an entity does not recognise either its asset or obligation in 
its financial statements as a consequence that the entity has settled its obligation by 
returning the asset to the customer by way of the finance lease, when it has received an 
asset as a result of a customer contribution and an ongoing service arrangement contains a 
finance lease. However, we believe that such an asset should be deemed not to meet the 
recognition criteria as an asset under Paragraphs 8 and 9 in the first place, and thus 
Paragraph 14 should be deleted. 

 
 
Yours faithfully, 
 
 
 
Kiyoshi Ichimura 
Executive Board Member－Accounting Standards 
The Japanese Institute of Certified Public Accountants 


