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Comments on the Discussion Paper, Reducing Complexity in Reporting 
Financial Instruments 
 
To the Board Members: 
  
The Japanese Institute of Certified Public Accountants (JICPA) appreciates the 
continued efforts of the International Accounting Standard Board (IASB) on the 
financial instruments project and welcomes the opportunity to comment on the 
discussion paper, Reducing Complexity in Reporting Financial Instruments. 

 

The following is our response to the items in 'invitation to comment', including those 
asked in the FASB Preliminary Views document, with which we disagree or have 
questions or concerns. 

 

 

Question 1 
Do current requirements for reporting financial instruments, derivative instruments and 
similar items require significant change to meet the concerns of preparers and their 
auditors and the needs of users of financial statements? If not, how should the IASB 
respond to assertions that the current requirements are too complex? 
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Comment 
We agree that it is necessary to change current requirements for reporting financial 
instruments, derivatives and similar items. However, we believe that the Board should 
examine sufficiently to what extent the current requirements should be changed with 
respect to, for example, elimination of the held-to-maturity or available-for-sale 
category, and simplification of hedge accounting requirements by taking into account 
the impact of changes on the entire financial statements. 
 
 
Question 2 
(a) Should the IASB consider intermediate approaches to address complexity arising 
from measurement and hedge accounting? Why or why not? If you believe that the 
IASB should not make any intermediate changes, please answer questions 5 and 6, and 
the questions set out in Section 3. 
(b) Do you agree with the criteria set out in paragraph 2.2? If not, what criteria would 
you use and why?  
  
Comment 
We agree to the ideas expressed in both (a) and (b). However, we believe that the Board 
should examine sufficiently to what extent the current requirements should be changed 
under intermediate approaches with respect to, for example, elimination of the 
held-to-maturity or available-for-sale category, and simplification of hedge accounting 
requirements by taking into account the impact of changes on the entire financial 
statements. 
 
 
Question 3 
Approach 1 is to amend the existing measurement requirements. 
How would you suggest existing measurement requirements should be amended? How 
are your suggestions consistent with the criteria for any proposed intermediate changes 
as set out in paragraph 2.2? 

 
Comment 
Approach 1 emphasizes reducing complexity. However, it does not take into account 
sufficiently the perspective about whether the change provides more relevant 
information, as set forth in paragraph 2.2(a). We believe that no conclusion has been 
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made regarding whether elimination of the held-to-maturity or available-for-sale 
category leads to more relevant information for users of financial statements. 
Accordingly, we believe that the Board should not draw a conclusion regarding what 
changes should be made or not. 
 
We believe that among the criteria set forth in paragraph 2.2, that of (a) should be 
regarded as the most important criterion. Therefore, in making a judgment about a 
proposed change, the primary consideration should be whether it provides more relevant 
information and more easily understandable information for users of financial 
statements. However, it appears that Approach 1 has been examined mainly from the 
perspective of reducing complexity, but has not been examined sufficiently from the 
perspective of relevance. We have not achieved any consensus regarding whether 
valuation difference should be reported in earnings directly as a result of eliminating the 
held-to-maturity or available-for-sale category, which provides more relevant 
information to users of financial statements. On the other hand, diversity of reporting 
valuation difference would only retain categories based on holding purpose and would 
not reduce any complexity of accounting. 
 
 
Question 4 
Approach 2 is to replace the existing measurement requirements with a fair value 
measurement principle with some optional exceptions. 
(a) What restrictions would you suggest on the instruments eligible to be measured at 
something other than fair value? How are your suggestions consistent with the criteria 
set out in paragraph 2.2? 
(b) How should instruments that are not measured at fair value be measured? 
(c) When should impairment losses be recognised and how should the amount of 
impairment losses be measured? 
(d) Where should unrealised gains and losses be recognised on instruments measured at 
fair value? Why? How are your suggestions consistent with the criteria set out in 
paragraph 2.2? 
(e) Should reclassifications be permitted? What types of reclassifications should be 
permitted and how should they be accounted for? How are your suggestions consistent 
with the criteria set out in paragraph 2.2? 
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Comment 
We have a question how complexity will be reduced by replacing the existing standards 
with a principle plus some optional exceptions. We believe that such replacement does 
not affect on the reduction of complexity in the application of accounting standards. 
Moreover, it may harm comparability of financial statements to provide preparers with 
optional exceptions, and it cannot provide users of financial statements with more 
relevant and understandable information.  
 
 
Question 5 
Approach 3 sets out possible simplifications of hedge accounting. 
(a) Should hedge accounting be eliminated? Why or why not? 
(b) Should fair value hedge accounting be replaced? Approach 3 sets out three possible 
approaches to replacing fair value hedge accounting. 
(i) Which method(s) should the IASB consider, and why? 
(ii) Are there any other methods not discussed that should be considered by the IASB? 
If so, what are they and how are they consistent with the criteria set out in paragraph 
2.2? If you suggest changing measurement requirements under approach 1 or approach 
2, please ensure that your comments are consistent with your suggested approach to 
changing measurement requirements. 

 
Comment 
We believe that hedge accounting should not be eliminated. 
 
We believe that the Board should continue to require hedge accounting in the 
accounting standard by examining the possibility of simplifying them, as discussed in 
Question 6. 
 
We understand that hedge accounting will avoid accounting mismatch in earnings in 
certain situations. Although we acknowledge that hedge accounting is a major factor for 
complexity in the accounting of financial instruments, it would be unreasonable if hedge 
accounting were not permitted, especially for cash flow hedge, as changes in the fair 
value of hedging instrument are directly reported in earnings even there is almost 
perfect hedge relationship. 
 
We also believe that complexity in hedge accounting is not an inherent in hedge 



 

－ 5 － 

accounting, but caused by complex requirements of existing standards for hedge 
accounting. Therefore, the reduction of complexity is not directly linked to the 
elimination of hedge accounting. 
 
 
Question 6 
Section 2 also discusses how the existing hedge accounting models might be simplified. 
At present, there are several restrictions in the existing hedge accounting models to 
maintain discipline over when a hedging relationship can qualify for hedge accounting 
and how the application of the hedge accounting models affects earnings. This section 
also explains why those restrictions are required. 
(a) What suggestions would you make to the IASB regarding how the existing hedge 
accounting models could be simplified? 
(b) Would your suggestions include restrictions that exist today? If not, why are those 
restrictions unnecessary? 
(c) Existing hedge accounting requirements could be simplified if partial hedges were 
not permitted. Should partial hedges be permitted and, if so, why? Please also explain 
why you believe the benefits of allowing partial hedges justify the complexity. 
(d) What other comments or suggestions do you have with regard to how hedge 
accounting might be simplified while maintaining discipline over when a hedging 
relationship can qualify for hedge accounting and how the application of the hedge 
accounting models affects earnings? 
 
Comment 
(a), (b) and (d): 
We believe that the Board should examine whether hedge accounting requirements in 
existing standards are excessively strict or not. For instance, with respect to the 
requirement of highly effective hedge relationship between a hedging instrument and a 
hedged item, the Board should examine whether such requirement is necessary even if 
the ineffectiveness of the hedge is recognized in earnings. 

 
(c): 
We have not reached any consensus regarding this issue. 
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Question 8 
To reduce today’s measurement-related problems, Section 3 suggests that the long-term 
solution is to use a single method to measure all types of financial instruments within 
the scope of a standard for financial instruments. 
Do you believe that using a single method to measure all types of financial instrument 
within the scope of a standard for financial instruments is appropriate? Why or why 
not? If you do not believe that all types of financial instruments should be measured 
using only one method in the long term, is there another approach to address 
measurement-related problems in the long term? If so, what is it? 

 
Comment 
We believe that the Board should examine sufficiently whether it is appropriate from the 
perspective of decision-usefulness to employ a single method to measure all types of 
financial instruments within the scope of standard for financial instruments. 
Since it may significantly affects on the entire financial statements to employ a single 
method to measure all types of financial instruments, we believe that the Board should 
also examine the impact on components of financial statements other than financial 
instruments. 
 
 
Question 9 
Part A of Section 3 suggests that fair value seems to be the only measurement attribute 
that is appropriate for all types of financial instruments within the scope of a standard 
for financial instruments. 
(a) Do you believe that fair value is the only measurement attribute that is appropriate 
for all types of financial instruments within the scope of a standard for financial 
instruments? 
(b) If not, what measurement attribute other than fair value is appropriate for all types 
of financial instruments within the scope of a standard for financial instruments? Why 
do you think that measurement attribute is appropriate for all types of financial 
instruments within the scope of a standard for financial instruments? Does that 
measurement attribute reduce today’s measurement-related complexity and provide 
users with information that is necessary to assess the cash flow prospects for all types of 
financial instruments? 
 
Comment 
We acknowledge that if a single measurement were to be applied, fair value is the only 
measurement attribute appropriate for all types of financial assets. However, it is 
another issue whether the valuation difference should be reported in earnings or not. 
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Moreover, we have a question that fair value is the only measurement attribute 
appropriate for financial liabilities. 
From the perspective that it is important to provide certain information about expected 
future cash flows to users of financial statements, fair value may provide more useful 
information than cost with respect to the value of financial instruments to be recognized 
in the balance sheet. 
However, we believe that this does not lead to a conclusion that valuation difference 
should be directly recognized in earnings. We believe that it is another issue to be 
examined from the perspective of what earnings should be reported, and provide users 
of financial statements with decision-useful information. 
 
Moreover, we have concerns to recognize the effect of changes in own credit risk in 
earnings, since it is exceptional to recognize gain or loss on transfer of financial liability. 
Therefore, we have doubts about the idea that fair value is the only measurement 
attribute that is appropriate for financial liabilities and that “cost-based” measurements 
should be eliminated. 
 
 
Question 10 
Part B of Section 3 sets out concerns about fair value measurement of financial 
instruments. Are there any significant concerns about fair value measurement of 
financial instruments other than those identified in Section 3? If so, what are they and 
why are they matters for concern? 

 
Comment 
We believe that the Board should address the following concerns: 
 
・ No sufficient explanation has been provided regarding why fair value disclosure 

is insufficient with respect to distinct presentation between of unrealized gains 
and losses arising from market factors between realized gains and losses, and 
from unrealized gains and losses arising from changes in credit risk or contractual 
cash flows. 

・ The Board should examine further the recognition of unrealized gains and losses 
and the measurement of them. 

・ Whether it is appropriate to recognize in earnings a valuation difference resulting 
from the fair value measurement or not. Which presentation category should be 
applied to the valuation difference if it is recognized in earnings. Whether the 
diversity of reporting valuation difference would cause increasing complexity. 

・ What solution should be provided for the paradox arising from fair value 
measurement of financial liability 
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Question 11 
Part C of Section 3 identifies four issues that the IASB needs to resolve before 
proposing fair value measurement as a general requirement for all types of financial 
instruments within the scope of a standard for financial instruments. 
(a) Are there other issues that you believe the IASB should address before proposing a 
general fair value measurement requirement for financial instruments? If so, what are 
they? How should the IASB address them? 
(b) Are there any issues identified in part C of Section 3 that do not have to be resolved 
before proposing a general fair value measurement requirement? If so, what are they 
and why do they not need to be resolved before proposing fair value as a general 
measurement requirement? 

 
Comment 
With respect to (a), we believe that it is necessary to deliberate what information should 
be represented by earnings, that is, the purpose of earnings presentation. It is also 
necessary to deliberate carefully what presentation categories should be adopted. 
 
In addition, with respect to the scope of application, we believe that the board should 
further deliberate principle-based scope. 
 
(b) We believe that there are no issues that do not have to be resolved. 
With respect to presentation, the Board has examined that distinction between changes 
in fair value attributable to those in the market condition and credit risk and changes in 
fair value attributable to those in contractual or transaction cash flows. We believe that 
the Board should carefully examine it since distinction of presentation categories 
depends on both decision-usefulness for users of financial statements and availability of 
recognition and measurement for preparers and auditors. If the examination results in 
distinct presentation for assets held for trading purposes and interest income/expense 
arising from them, assuming that they are useful to investors, it would not differ from 
the existing accounting requirement (i.e., current accounting practice in which financial 
instruments are classified between those to be measured at fair value through profit or 
loss and those to be measured at amortized cost without fair value measurement, and 
fair value disclosure is required for financial instruments). In that case, complexity in 
preparing such disclosure information would not be reduced. In such circumstances, we 
believe that the Board may reconsider whether measurement of all financial instruments 
at fair value thorough profit or loss would lead to appropriate accounting information or 
not, as reduction in complexity would no longer be an issue. 
 
In addition, if many exceptions and additions are attached to the rules, reducing 
complexity is unlikely to be achieved. Therefore, the Board should further deliberate 
principle-based scope. 
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Yours faithfully, 
 
Kiyoshi Ichimura 
Executive Board Member－Accounting Standards 
The Japanese Institute of Certified Public Accountants 


