
1 

The Japanese Institute of  
Certified Public Accountants 
4-4-1, Kudan-Minami, Chiyoda-ku, Tokyo 102-8264 JAPAN 
Phone: +81-3-3515-1130 Fax: +81-3-5226-3355 
e-mail: chousa1@jicpa.or.jp 
http://www.hp.jicpa.or.jp/english/ 

 
 

January 11, 2008 
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30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
Comments on the Exposure Draft of Proposed Improvements to International 
Financial Reporting Standards 
 
To the Board Members: 
 
The Japanese Institute of Certified Public Accountants appreciates the effort of the 
International Accounting Standards Board (IASB) on the improvements to IFRSs, and 
welcomes the opportunity to comment on the exposure draft of proposed improvements to 
International Financial Reporting Standards. 
 
Our remarks on the overall approach 
We consider the ‘annual improvement’, which deals with a collection of relatively 
insignificant amendments to IFRSs in the normal due process, to be more adequate from 
the viewpoint of due process than the ‘technical correction’ process which was once adopted. 
However, when a number of unrelated amendments are collectively proposed in this way, 
constituents may fail to pay careful attention to each matter. Therefore, it should be 
ensured that a relatively important amendment be proposed in a separate draft.  
 
The following is our response to the items in ‘invitation to comment’ with which we disagree 
or have questions or concerns,  
 
QUESTION 4 
We disagree with the proposal to require an entity that cannot make an unreserved 
statement of compliance with IFRSs to describe how its financial statements would have 
been different if prepared in full compliance with IFRSs. Such requirement is not what 
IFRSs should prescribe, because the financial statements of such an entity are not based on 
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IFRSs. We consider that this is an issue that should be addressed by strict application of 
paragraph 16 of IAS 1. 
 
QUESTION 23 
We disagree with the proposal that impairment losses should be reversed when the 
recoverable amount of an investment in associate increases subsequent to recognition of 
impairment losses. Description in BC4 is unclear about what logic has been followed in 
reaching conclusion in the draft. 
 
If the entire carrying amount of the investment in associate is to be tested for impairment 
as a single asset, as proposed in paragraph 33, its treatment should be consistent with the 
requirement of IAS 39 (paragraphs 66 and 67) that prohibits reversals of impairment losses 
on equity investments. In addition, if the carrying amount of the investment in associate is 
to be analyzed into interest in net assets and goodwill, its treatment should be consistent 
with IAS 36 that prohibits reversals of impairment losses on goodwill, because impairment 
losses on investment in associate is likely to result from the goodwill portion. Accordingly, 
in either approach, we believe that reversals of impairment losses on investment in 
associate should be prohibited. 
 
QUESTION 28(a) 
We believe that the meaning of ‘when the entity has access to those goods’ as the timing of 
recognising expenditure on the supply of goods (such as catalogues for advertisement) as an 
expense is not quite clear. Since it is not clear as to whether the entity obtains the goods or 
the goods become available, there seems to be room for different interpretation. 
 
QUESTION 30 
We agree that exclusion of a contract, linked to non-financial variables specific to the party, 
from definition of a derivative is unnecessary from the viewpoint of excluding a contract 
that is an insurance contract, because it duplicates with the exclusion of an insurance 
contract from the scope of IAS 39. However, it needs to be ensured that unexpected items 
such as executory contracts would not meet the definition of a derivative, as amended. 
 
QUESTION 35 
If the fair value of an item could not be reliably determined because it is being constructed 
or developed, the application of paragraph 53 of IAS 40 would result in even greater 
inconsistency because, once paragraph 53 is applied, IAS 16 would apply until the item’s 
disposal. 
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QUESTION 39 
We have a question as to why only the fair value measurement in IAS 41 permits the use of 
a post-tax rate, given that IAS 36 requires use of pre-tax rate in determining value in use. 
 
 
 
Yours faithfully, 
 
 
 
Kiyoshi Ichimura 
Executive Board Member－Accounting Standards 
The Japanese Institute of Certified Public Accountants 


