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Comments on the Discussion Paper Financial Instruments with Characteristics of 
Equity 
 
To the Board Members: 
 
The Japanese Institute of Certified Public Accountants (“we” and “our”) appreciates the 
continued efforts of the International Accounting Standards Board on this project, and 
welcomes the opportunity to comment on the Discussion Paper Financial Instruments 
with Characteristics of Equity (“DP”). 
The JICPA’s comments in response to the DP are set out below.  
 

 

Question 1 
Paragraphs 1.23–1.37 describe the challenges identified and provide an explanation of 
their causes. 
(a) Do you agree with this description of the challenges and their causes? Why or why 

not? Do you think there are other factors contributing to the challenges? 
(b) Do you agree that the challenges identified are important to users of financial 

statements and are pervasive enough to require standard-setting activity? Why or 
why not? 
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Comment: 
(a) We agree with the description of the challenges identified and their causes for the 

reasons below. 
· Conceptual challenges: A variety of features is used to distinguish liabilities 

from equity (e.g., the timing of a required transfer of economic resources, the 
amount of the claim, and its priority relative to other claims against the 
entity), but there is often no clear basis for selecting the distinguishing 
features. Furthermore, the IAS 32 definition of financial liabilities is not 
consistent with the definition of liabilities under the Conceptual Framework. 

· Application challenges: Application of IAS 32 is subject to diversity in 
practice; many challenges have been notified to the IFRS Interpretations 
Committee, but numerous unresolved issues still remain. 

 

(b) Distinguishing between financial liabilities and equity instruments is an issue of 
relevance to many entities, and making the distinction is important to enable users 
of financial statements to estimate the expected returns on their investments and 
compare financial position and performance among entities. We therefore agree 
that the challenges are pervasive enough to require standard-setting activity. 

 

Question 2 
The Board’s preferred approach to classification would classify a claim as a liability 
if it contains: 
(a) an unavoidable obligation to transfer economic resources at a specified time other 

than at liquidation; and/or 
(b) an unavoidable obligation for an amount independent of the entity’s available 

economic resources. 
This is because, in the Board’s view, information about both of these features is 
relevant to assessments of the entity’s financial position and financial performance, as 
summarised in paragraph 2.50. 
The Board’s preliminary view is that information about other features of claims should 
be provided through presentation and disclosure. 
Do you agree? Why, or why not? 

 

Comment: 
We agree with the IASB’s preferred approach because we believe that an approach of 
employing the timing feature for assessments of funding liquidity and cash flows and 
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the amount feature for assessments of balance-sheet solvency and returns means that 
features relevant to assessment of entities are used. However, if all claims with the 
timing feature are to be classified as liabilities without exception, we believe that 
puttable instruments, which are treated as exceptions in IAS 32, should not continue to 
be treated as exceptions. 
 

Assuming, on the other hand, that there is a need to continue treating puttable instruments 
as equity, it would appear preferable to instead follow the approach of distinguishing 
liabilities from equity based solely on the requirements of the amount feature. From that 
perspective, therefore, we believe that the IASB’s preferred approach should itself be 
revised. 
 

In addition, we believe that deliberation on the following points is required: 
 

· The requirement for the timing feature employs the concept of a contractual 
obligation at “a specified time other than at liquidation.” In employing this 
requirement, therefore, it seems important to determine what point in time 
corresponds to “liquidation.” However, even IAS 32 gives no clear guideline on 
what point in time is indicated by the concept “at liquidation.” We believe that in 
order to make it possible to clearly distinguish claims with and without the timing 
feature in practice, it is necessary to more clearly define the “at liquidation” 
concept. 

· The requirement for the amount feature employs the expression “the entity’s 
available economic resources,” but this is difficult to interpret and we believe that 
it risks causing confusion during application in practice. We therefore believe that 
this expression should be more clearly defined. 

 

Question 3 
The Board’s preliminary view is that a non-derivative financial instrument should be 
classified as a financial liability if it contains: 
(a) an unavoidable contractual obligation to transfer cash or another financial asset at 

a specified time other than at liquidation; and/or 
(b) an unavoidable contractual obligation for an amount independent of the entity’s 

available economic resources. 
This will also be the case if the financial instrument has at least one settlement outcome 
that has the features of a non-derivative financial liability. 
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Do you agree? Why, or why not? 

 

Comment: 
Please refer to our comments in response to Question 2. 
 

Question 4 
The Board’s preliminary view is that the puttable exception would be required under 
the Board’s preferred approach. Do you agree? Why, or why not? 

 

Comment: 
We do not agree. If it is considered appropriate for such puttable instruments to be 
classified as liabilities, we believe that the IASB should apply its proposed approach and 
eliminate the exceptional treatment. 
 

On the other hand, despite the fact that puttable instruments transfer economic resources 
at a time other than at liquidation, it may be considered appropriate to classify them as 
equity because they conform to the IASB Conceptual Framework’s definition of equity 
as a residual interest. In that case, we believe that, rather than the IASB employing its 
proposed approach and continuing with the type of exceptional treatment stipulated under 
IAS 32, the IASB should instead revise the proposed approach itself and develop an 
approach setting out an appropriate classification for the puttable exception referred to in 
paragraphs 16A-16B of IAS 32. 
 

Question 5 
The Board’s preliminary view for classifying derivatives on own equity—other than 
derivatives that include an obligation to extinguish an entity’s own equity 
instruments—are as follows: 
(a) a derivative on own equity would be classified in its entirety as an equity 

instrument, a financial asset or a financial liability; the individual legs of the 
exchange would not be separately classified; 
and 

(b) a derivative on own equity is classified as a financial asset or a financial liability 
if: 
(i) it is net-cash settled—the derivative requires the entity to deliver cash or another 

financial asset, and/or contains a right to receive cash for the net amount, at a 
specified time other than at liquidation; and/or 
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(ii) the net amount of the derivative is affected by a variable that is independent of 
the entity’s available economic resources. 

Do you agree? Why, or why not? 
 

Comment: 
We agree with the approach to be applied to derivatives. However, foreign currency rights 
issues subject to the exception in IAS 32 would also be classified as assets or liabilities 
under this approach. We believe that the IASB should prepare for an exposure draft by 
discussing in greater detail whether information of more use to investors is in fact 
provided by an approach that results in foreign currency rights issues not being treated as 
equity simply on the basis of their foreign currency denomination. 
 

Question 6 
Do you agree with the Board’s preliminary views set out in paragraphs 5.48(a)–(b)? 
Why, or why not? Applying these preliminary views to a derivative that could result 
in the extinguishment of an entity’s own equity instruments, such as a written put 
option on own shares, would result in the accounting as described in paragraph 5.30 
and as illustrated in paragraphs 5.33–5.34. 
For financial instruments with alternative settlement outcomes that do not contain an 
unavoidable contractual obligation that has the feature(s) of a financial liability as 
described in paragraph 5.48(c), the Board considered possible ways to provide 
information about the alternative settlement outcomes as described in paragraphs 
5.43–5.47. 
(a) Do you think the Board should seek to address the issue? Why, or why not? 
(b) If so what approach do you think would be most effective in providing the 

information, and why? 
 

Comment: 
We agree. However, as suggested in paragraph 5.37 of the DP, we believe that further 
discussion is required to consider whether this project alone should offer a conclusion on 
the accounting for NCI puts; such discussion should also cover questions relating to 
attribution to the NCI as required by IFRS 10. 
 

Question 7 
Do you agree with the Board’s preliminary views stated in paragraphs 6.53–6.54? 
Why, or why not? 
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The Board also considered whether or not it should require separation of embedded 
derivatives from the host contract for the purposes of the presentation requirements as 
discussed in paragraphs 6.37–6.41. Which alternative in paragraph 6.38 do you think 
strikes the right balance between the benefits of providing useful information and the 
costs of application, and why? 

 

Comment: 
We do not agree. We are concerned about the disadvantages cited in paragraph 6.44 of 
this DP, but supposing that OCI is to be used, we believe that the IASB needs to explain 
more clearly why it thinks that use of OCI would appropriately reflect an entity’s financial 
position and financial performance. We also believe that consistency with the Conceptual 
Framework should be ensured. Furthermore, we believe that, if OCI is to be used, the 
amounts presented in OCI should be recycled, given that the revised Conceptual 
Framework specified the assumption that amounts presented in OCI would be recycled 
in a future period. 
 

Question 8 
The Board’s preliminary view is that it would be useful to users of financial statements 
assessing the distribution of returns among equity instruments to expand the 
attribution of income and expenses to some equity instruments other than ordinary 
shares. Do you agree? Why, or why not? 
The Board’s preliminary view is that the attribution for non-derivative equity 
instruments should be based on the existing requirements of IAS 33. Do you agree? 
Why, or why not? 
The Board did not form a preliminary view in relation to the attribution approach for 
derivative equity instruments. However, the Board considered various approaches, 
including: 
(a) a full fair value approach (paragraphs 6.74–6.78); 
(b) the average-of-period approach (paragraphs 6.79–6.82); 
(c) the end-of-period approach (paragraphs 6.83–6.86); and 
(d) not requiring attribution, but using disclosure as introduced in paragraphs 6.87–

6.90 and developed in paragraphs 7.13–7.25. 
Which approach do you think would best balance the costs and benefits of improving 
information provided to users of financial statements? 

 

Comment: 
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It appears that the concept of remeasurement using fair value following classification as 
equity—defined in the IASB Conceptual Framework as residual interest—is a new one. 
We therefore believe that the IASB should seek the opinions of users of financial 
statements before judging whether the benefits to users of providing such information 
outweigh the costs to the preparers of financial statements. 
 

Question 9 
The Board’s preliminary view is that providing the following information in the notes 
to the financial statements would be useful to users of financial instruments: 
(a) information about the priority of financial liabilities and equity instruments on 

liquidation (see paragraphs 7.7–7.8). Entities could choose to present financial 
liabilities and equity instruments in order of priority, either on the statement of 
financial position, or in the notes (see paragraphs 6.8–6.9). 

(b) information about potential dilution of ordinary shares. These disclosures would 
include potential dilution for all potential issuance of ordinary shares (see 
paragraphs 7.21–7.22). 

(c) information about terms and conditions should be provided for both financial 
liabilities and equity instruments in the notes to the financial statements (see 
paragraphs 7.26–7.29). 

Do you agree with the Board’s preliminary view? Why, or why not? 
How would you improve the Board’s suggestions in order to provide useful 
information to users of financial statements that will overcome the challenges 
identified in paragraphs 7.10 and 7.29? 
Are there other challenges that you think the Board should consider when developing 
its preliminary views on disclosures? 

 

Comment: 
We agree with the proposed disclosures. However, as suggested in paragraph 7.29 of this 
DP, if the IASB decides to finalize the disclosure requirement, we believe that overall 
consistency should be checked to ensure that there is no duplication with the disclosure 
requirements of other standards. 
 

Question 10 
Do you agree with the Board’s preliminary view that: 
(a) economic incentives that might influence the issuer’s decision to exercise its rights 

should not be considered when classifying a financial instrument as a financial 
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liability or an equity instrument? 
(b) the requirements in paragraph 20 of IAS 32 for indirect obligations should be 

retained? 
Why, or why not? 

 

Comment: 
We agree. 
 

Question 11 
The Board’s preliminary view is that an entity shall apply the Board’s preferred 
approach to the contractual terms of a financial instrument consistently with the 
existing scope of IAS 32. Do you agree? Why, or why not? 

 

Comment: 
We agree. However, there are cases in which it is difficult to distinguish between statutory 
and contractual obligations, such as when classifying financial instruments subject to bail-
in clauses. We therefore believe that further discussion will be necessary when developing 
standards based on this DP, including consideration of the potential need to offer guidance 
regarding specific cases. 
 
 
Yours faithfully, 
 
Yoshio Yukawa 
Executive Board Member－Accounting Standards and Practice/IFRS 
The Japanese Institute of Certified Public Accountants 
 


