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United Kingdom 

 
Comments on the Exposure Draft Discount Rate for Employee Benefi ts (Proposed 
amendments to IAS 19) 
 
To the Board Members: 
 
The Japanese Institute of Certified Public Accountants appreciates the continued efforts 
of the International Accounting Standard Board (IASB) on the post-employment benefit 
promises project, and welcomes the opportunity to comment on the exposure draft 
Discount Rate for Employee Benefi ts (Proposed amendments to IAS 19). 
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Question 1 Discount rate for employee benefits 
Do you agree that the Board should eliminate the requirement to use government 
bond rates to determine the discount rate for employee benefit obligations when there 
is no deep market in high quality corporate bonds? Why or why not? If not, what do 
you suggest instead, and why? 

 
Comment: 
We do not agree with the Board's proposal.  
It is our understanding that the IFRSs are developed by the Board with the objective of 
developing accounting standards which are prepared based on "principles-based 
standards" that reflect the framework, and are to be applied globally. Given that the 
principles-based accounting standards are prepared based on fundamental accounting 
concepts, it is believed that making amendments on the standards to address particular 
factors, such as temporary emergency factors, is not desirable. 
 
Accordingly, we do not agree to the Board's proposal to amend the requirements of 
International Accounting Standards for the reason that there are differences in interest 
rates between high quality corporate bonds and government bonds in the current 
economic conditions or capital market. Specific reasons therefore are as follows: 
 
1） Although the Board gives the differences in interest rates between high quality 

corporate bonds and government bonds in certain countries as the reason for 
amending the requirement, it is not an adequate reason for amending the 
requirement of IFRSs since the aggregate values of the market capitalization other 
than said certain countries are observably high, indicating normalcy. 

 
2） While it is understood that the Board is considering a post-employment benefit 

project, the determination of the discount rate to be used in calculating the defined 
benefit obligation is important in post-employment benefits accounting, both in 
terms of conceptual and practical perspectives. This proposal being made prior to 
the overall consideration of liability measurements (paragraph BC7), it is believed 
that responding to the criticisms on the current accounting standards without fully 
discussing the discount rate as it pertains to post-employment benefits, is not an 
appropriate stance for the development of accounting standards for global 
application. In particular, we believe that the proposal to uniformly apply the yield 
on high quality corporate bonds as the discount rate, in spite of the fact that the 
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Board has not yet considered whether it is appropriate for use as the discount rate, 
lacks the rationality to justify amendment of the standards. 

 
3） While it may be true that the current financial crisis is resulting in differences 

between the government bond and high quality corporate bonds in certain countries, 
it is believed that the results of a more detailed analysis of the reasons for said 
differences should be included in the proposal, if the accounting standards are to be 
amended. For example, there also may be the possibility that the interest rates for 
high quality corporate bonds are higher than the rightful discount rate, due to 
increases in liquidity, credit and other risks. Hence, we believe that a proposal to 
adopt the yield on high quality corporate bonds as the uniform discount rate at this 
stage, without a serious examination of discount rates, lacks persuasion.  

 
4） It is said that the concept of fair value comprises an objective fair value and a 

subjective fair value. There also are knowledgeable persons who believe that many 
of the current accounting issues are attributable to "subjective" fair values. Under 
these circumstances, the Board holds that while the uniform adoption of the yield of 
high quality corporate bonds as the discount rate may require subjective estimates, 
the estimates will be no more subjective than other accounting estimates (paragraph 
BC5). However, we believe that it is necessary to conduct further studies and 
include the results thereof in the proposal on whether the relative depth of the 
quality corporate bond market and the government bond market may vary 
depending on the country or locality, and whether it can be said that there is little 
likelihood that comparability will be undermined due to said subjective estimates, 
particularly in countries that do not have a (or have a relatively subordinated) high 
quality corporate bond market. 

 
5） While we do not agree with the Board's proposal to amend the current accounting 

standards, we believe that methods other than amending the standards should be 
sought in the absence of adequate time to examine emergency measures from the 
accounting perspective, including the possibility of applying the hierarchy 
provisions (paragraphs 10 through 12 of IAS 8) or, in the rare circumstances, the 
override provisions (paragraph 19 of IAS 1) to the relevant countries, should it be 
deemed appropriate to apply the contents of the proposal to the current calculation 
method for the discount rate. Since this proposal will have a significant impact on 
the statement of the financial conditions, it is suggested to examine, from a 
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fundamental perspective, the appropriateness of the proposed rate as the discount 
rate for post-employment benefits accounting. 

 
 
Question 2 Guidance on determining the discount rate for employee benefits 
For guidance on determining the discount rate, do you agree that an entity should 
refer to the guidance in IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement 
for determining fair value?* Why or why not? If not, what do you suggest instead, 
and why? 

 
Comment: 
We oppose referring to paragraphs AG63 through AG82 of IAS 39.  
It is our understanding that the Board is currently examining post-employment benefits 
accounting, starting with the basics. It is believed that the said basics include the 
classification of post-employment benefit plans, accounting for the post-employment 
benefit assets and liabilities including accounting for immediate recognition of actuarial 
gains and losses, and consideration of financial presentation, as well as the 
consideration of possibility of consolidating post-employment pension funds. Taking 
into account the current status of the progress of the Board’s post-employment project, 
the proposals could be made in consideration of the comprehensive directionality of the 
post-employment benefits accounting standards. We believe that adopting an approach 
wherein other accounting standards are referenced for only one item under the 
post-employment benefits accounting is neither helpful nor appropriate from the 
perspective of providing users of financial statements with information useful for 
economic decision making. Specific reasons therefore are as follows: 
 
1） Given that it is currently proposed in the exposure draft Fair Value Measurement 

that paragraphs AG69 through AG82 be revised, it seems to us that referencing the 
said paragraphs appears as if there were an assumption that the currently proposed 
revisions will be accepted as proposed and we believe it is not an appropriate 
approach to take in terms of due process as stipulated by the Board. In other words, 
we do not believe that it is appropriate to refer to contents that are currently under 
examination.  

 
2） Based on FASB Discussion Memorandum, Feb. 19, 1981, FASB Preliminary Views, 

Nov. 1982 and other reference materials useful in the consideration of paragraph 
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BC31 of IAS 19 and IAS 19 itself, we believe that the discount rate used for 
defined benefit obligations is predicated on the concept of risk free rates. If the 
current AG69, AG73 and other paragraphs of IAS 39 are to be applied, credit risk 
will have to be reflected in the discount rate in accordance with the requirements 
thereof. Since this signifies referencing contents that are inconsistent with the 
nature of the discount rate sought by IAS 19, the proposal of the Board is not 
appropriate. 

 
3） Defined benefit obligations are the benefit obligations, represented as liabilities, to 

be fulfilled by a company with respect to relevant employees and then differ from 
financial liabilities of which the main purpose is to procure funding or managing 
investments through such means as assignment to a third party. The Board states 
that it is in the process of considering the method of measuring defined benefit 
obligation and has not yet considered whether the yield on high quality corporate 
bonds is the most appropriate discount rate (paragraph BC7). Hence, we believe 
that it is not possible to determine at this time whether it is appropriate to refer to 
IAS 39, which covers financial instruments, also with respect to the discount rate 
that will have a significant impact on liability measurements. 

 
 
Question 3 Transition 
The Board considered whether the change in the defined benefit liability (or asset) that 
arises from application of the proposed amendments should be recognized in retained 
earnings or as an actuarial gain or loss in the period of initial application (see paragraph 
BC10). Do you agree that an entity should: 
(a) apply the proposed amendments prospectively from the beginning of the period in 

which it first applies the amendments? 
(b) recognise gains or losses arising on the change in accounting policy directly in 

retained earnings? 
Why or why not? If not, what do you suggest instead, and why? 
 
Comment: 
As a whole, we do not agree with the Board's proposal as stated above. However, should 
there be a change in the defined benefit obligation (or asset) as a result of emergency 
measures taken with regard to the discount rate, we support the Board’s proposal for 
transition to recognize the said change directly in retained earnings.  
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If there is a change as a result of emergency measures regarding the discount rate and it 
is assumed that said change is a result of an abnormal relationship between the interest 
rates of the government bond and of the high quality corporate bonds, it is not 
appropriate to carry said change in amount forward. Hence, it is believed that the 
change should be recognized in a profit or loss for the current or a previous fiscal period. 
Hence, we agree to the aforementioned proposal for transition. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yours faithfully, 
 
Kiyoshi Ichimura 
Executive Board Member－Accounting Standards 
The Japanese Institute of Certified Public Accountants 


