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Comments on the Exposure Draft of Financial Instruments: Classification and 
Measurement  
 
To the Board Members: 
 
The Japanese Institute of Certified Public Accountants appreciates the continued efforts 
of the International Accounting Standard Board (IASB) on the financial crisis and 
welcomes the opportunity to comment on the exposure draft of Financial Instruments: 
Classification and Measurement. 
 
This exposure draft proposes to significantly change the current provisions and the 
framework of IAS 39. As such, we request the IASB to give sufficient consideration in 
preparing the final standard not only to comments on the current exposure draft, but also 
to comments on other exposure drafts on impairment and hedge accounting scheduled 
to be proposed later. 
 
The following is our response to the items in 'invitation to comment' with which we 
disagree or have questions or concerns. 
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Classification approach 
Question 2 
Do you believe that the exposure draft proposes sufficient, operational guidance on 
the application of whether an instrument has ‘basic loan features’ and ‘is managed on 
a contractual yield basis’? If not, why? What additional guidance would you propose 
and why? 

 
Comment: 
We believe that there is insufficient guidance on the determination of whether an 
instrument "is managed on a contractual yield basis." Therefore, it is necessary for the 
IASB to provide additional guidance for further clarification. 
 
Paragraph B9 of the exposure draft states: "Financial instruments are managed on a 
contractual yield basis only if they are managed, and their performance evaluated by the 
entity’s key management personnel, on the basis of the contractual cash flows." 
Paragraph B10 further states: "Whether financial instruments are managed on a 
contractual yield basis does not depend on management’s intentions for an individual 
instrument. It depends on how management manages the instruments." In other words, 
paragraphs B9 and B10 of the exposure draft state to the effect that whether financial 
instruments are managed on a contractual yield basis should be judged not based on an 
instruments-by-instruments approach, but based on how they are managed by the 
management, i.e., the business model. 
 
However, whether to sell such financial instruments is a matter of the management’s 
judgment based on their holding purpose, which may from time to time override the 
business model in practice. In addition, although the proposed approach focuses on 
managing financial instruments based not on a market price but on a contractual yield 
alone, given that the judgment on asset or economic capital allocation to each business 
unit in itself depends on the market environment, it is merely one aspect of the business 
model. 
 
Furthermore, in a Q&A session held on July 22, 2009, the IASB staff noted that when a 
portfolio is "held for the purpose of sale in a favorable market environment," it is 
doubtful that the portfolio is managed on a contractual yield basis. In fact, especially in 
major financial institutions, not only trading portfolios, but also other-than-trading bond 
portfolios are, in some cases, expected to be held for the purpose of selling a certain 
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portion thereof in a favorable market environment. As such, we fear that the actual 
management practice of managing a portfolio for multiple purposes is not clearly 
reflected in the approach proposed by the exposure draft. 
 
For these reasons, we believe that the IASB needs to provide clear additional guidance 
to allow reporting entities to reflect the above-mentioned management practice in their 
determination of whether financial instruments are managed on a contractual yield basis. 
If such additional guidance cannot be provided, concerns will remain that the original 
purpose of avoiding confusion in the practical application of the standard may not be 
attained. 
 
 
Embedded derivatives 
Question 4 
(a) Do you agree that the embedded derivative requirements for a hybrid contract 

with a financial host should be eliminated? If not, please describe any alternative 
proposal and explain how it simplifies the accounting requirements and how it 
would improve the decision-usefulness of information about hybrid contracts. 

(b) Do you agree with the proposed application of the proposed classification 
approach to contractually subordinated interests (ie tranches)? If not, what 
approach would you propose for such contractually subordinated interests? How 
is that approach consistent with the proposed classification approach? How 
would that approach simplify the accounting requirements and improve the 
decisionusefulness of information about contractually subordinated interests? 

 
Commnet: 
(a) We basically agree that such requirements should be eliminated. However, we 

believe that it is desirable also to keep the current provisions of IAS 39 so that 
reporting entities can make their own choice whether to bifurcate such contracts. 
In particular, we believe that, with respect to hybrid financial instruments 
classified as liabilities, it is desirable to make a final conclusion only after a 
thorough examination is completed as to whether fair value measurement of them 
should incorporate own credit risk. 

 
(b) As argued in paragraphs BC26 through BC28 of the exposure draft which notes 

that the approach to look through to the underlying assets of a structured 
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investment vehicle would not work for debtors other than those with a narrow 
investment scope, it may be extremely difficult to judge whether credit 
protection is provided based on the existence of collateral (i.e., whether it has 
precedence) especially in the case of financial instruments other than structured 
investment products depending on the legal system of each nation. This also 
implies that from the perspective of theoretical consistency, the same assessment 
will be required for ordinary loans (debts). As this issue also relates to the 
discussion on the distinction between liabilities and equity, we believe that it is 
desirable to revisit this issue only after further examination of the discussion on 
equity/liabilities distinction is conducted. 

 
 
Fair value option 
Question 6 
Should the fair value option be allowed under any other circumstances? If so, under 
what other circumstances should it be allowed and why? 
 
Comment: 
In cases where, for example, the proposed condition that the financial instrument "is 
managed on a contractual yield basis" is not included in the final standard or the 
bifurcation requirements of embedded derivative for a hybrid contract with a financial 
host are not eliminated from the final standard as proposed by the exposure draft, the 
fair value option permitted by the current IAS 39 should also be permitted by the new 
standard. 
 
 
Reclassification 
Question 7 
Do you agree that reclassification should be prohibited? If not, in what circumstances 
do you believe reclassification is appropriate and why do such reclassifications provide 
understandable and useful information to users of financial statements? How would you 
account for such reclassifications, and why? 

 
Comment: 
As currently proposed in the exposure draft, the condition that the financial instrument 
"is managed on a contractual yield basis" depends on how management manages the 
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instrument (i.e., the business model of the reporting entity). Such management method 
may be changed in a medium/long term period. As drastic changes in the market 
condition as in the case of the recent financial crisis are likely to happen again, we 
believe that reclassification under limited circumstances should be permitted. 
 
 
Investments in equity instruments that do not have a quoted market price and 
whose fair value cannot be reliably measured 
Question 8 
Do you believe that more decision-useful information about investments in equity 
instruments (and derivatives on those equity instruments) results if all such investments 
are measured at fair value? If not, why? 
 
Comment: 
We agree that measuring investments in equity instruments at fair value will provide 
decision-useful information to the extent that they can indeed be measured at fair value. 
However, there may be cases (e.g, ownership percentage in the investee is quite small) 
where so little information is available that fair value cannot be measured reliably. We 
consider that uniform application of fair value measurement to such cases will not 
necessarily lead to decision-useful information. 
 
Question 9 
Are there circumstances in which the benefits of improved decision-usefulness do not 
outweigh the costs of providing this information? What are those circumstances and 
why? In such circumstances, what impairment test would you require and why? 
 
Comment: 
As indicated in the comment to Question 8, in cases where little information is available 
for fair value measurement, usefulness of requiring fair value measurement is expected 
to be limited as the reliability of such measurement is extremely low. In addition, with 
respect to investments not made for the purpose of seeking increase in the value of the 
investment as in the case of "strategic investment" discussed in BC68 of the exposure 
draft, the benefits of fair value measurement are relatively limited due to their holding 
purpose and we expect that there are not many circumstances in which the benefits of 
measuring such investments at fair value outweighs its cost. In such cases, net asset 
value or similar measurement may be used as substitute for fair value. 
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Investments in equity instruments that are measured at fair value through other 
comprehensive income 
Question 10  
Do you believe that presenting fair value changes (and dividends) for particular 
investments in equity instruments in other comprehensive income would improve 
financial reporting? If not, why? 
 
Comment: 
We believe that determining the appropriate accounting treatment based on the holding 
purpose would provide accounting information useful for the users’ assessment on the 
business activities of the reporting entity and improve financial reporting. 
 
Question 11  
Do you agree that an entity should be permitted to present in other comprehensive 
income changes in the fair value (and dividends) of any investment in equity 
instruments (other than those that are held for trading), only if it elects to do so at initial 
recognition? If not, 
(a) how do you propose to identify those investments for which presentation in other 

comprehensive income is appropriate? Why? 
(b) should entities present changes in fair value in other comprehensive income only in 

the periods in which the investments in equity instruments meet the proposed 
identification principle in (a)? Why? 

 
Comment: 
We agree that the proposed treatment should be permitted only if an entity made such 
election at initial recognition provided that the accounting treatment is consistent with 
the holding purpose of the entity. In addition, in order to eliminate arbitrary application 
of accounting treatments, requirements concerning the holding purpose and other 
attributes should be established with respect to investments that are eligible for such 
election. 
In cases where there is a change in the management’s holding purpose subsequent to the 
initial recognition, it is also consistent that the election rule permits a corresponding 
change in the measurement category. On the other hand, in order to eliminate arbitrary 
application of accounting treatments, changes in the holding purpose should be 
permitted only in limited circumstances such as changes in the external environments, 
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the investment policy and the guidance on such restriction needs to be provided. We 
also believe that the IASB should clearly prescribe that in this case, difference between 
fair value and carrying amounts at the time of the change in the measurement category 
should not be recycled and only the difference arising thereafter should be reflected in 
profit or loss. 
 
 
Effective date and transition 
Question 13 
Do you agree with applying the proposals retrospectively and the related proposed 
transition guidance? If not, why? What transition guidance would you propose instead 
and why? 
 
Comment: 
Although the exposure draft permits reporting entities to choose a date of initial 
application not falling on the beginning or ending date of the reporting period, we 
believe that from the perspective of eliminating arbitrary application of accounting 
treatments, it is appropriate to uniformly require the date of initial application to be the 
beginning date of a reporting period including the case of early adoption (in this case, it 
should also be required that classification and determination of the category has been 
completed at the beginning date of the reporting period). 
 
 
An alternative approach 
Question 14 
Do you believe that this alternative approach provides more decision-useful information 
than measuring those financial assets at amortised cost, specifically: 
(a) in the statement of financial position? 
(b) in the statement of comprehensive income? 
If so, why? 
 
Comment: 
Under the alternative approach indicated in the exposure draft, a measurement method 
that is inconsistent with the holding purpose may be adopted. For example, with respect 
to bonds and other instruments with an active market that do not satisfy the definition of 
"loans and receivables" prescribed by IAS 39, fair value measurement may be applied 
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even in the case where they are held by the management for the purpose of obtaining 
interest revenue. As a result, the aim of providing accounting information useful to the 
users’ assessment on the business activities of the reporting entity may not be fulfilled. 
We also fear that complexity will remain in the determination of whether a financial 
instrument satisfies the requirement for the availability of quoted price in an active 
market. 
 
 
Question 15 
Do you believe that either of the possible variants of the alternative approach provides 
more decision-useful information than the alternative approach and the approach 
proposed in the exposure draft? If so, which variant and why? 
 
Comment: 
We believe that under either of the two possible variants of the alternative approach, a 
measurement method that is inconsistent with the holding purpose of the management 
may be adopted, and as a result, the aim of providing accounting information useful to 
the users’ assessment on the business activities of the reporting entity may not be 
fulfilled. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yours faithfully, 
 
Kiyoshi Ichimura 
Executive Board Member－Accounting Standards 
The Japanese Institute of Certified Public Accountants 


